Karoline Gregersen Herlofsen er tilbake som regissør på Fru Guri av Edøy i sommer. I fjor var det få ledige stoler og et begeistret publikum som fikk se hennes debut som utespelregissør. Bli bedre kjent med en energisk regissør som allerede er godt i gang med forberedelsene til årets eventyr på Edøya.

I fjor var det første gang du var regissør på Fru Guri av Edøy. Hvorfor takket du ja?

Jeg takket ikke ja, jeg tryglet om å få jobben. Nei, det er litt tull, men jeg så spelet i 2016, og tenkte at å få jobbe på et så fantastisk sted med flotte skuespillere, det var noe jeg ønsket. Og så fikk jeg så mange tanker og idéer da jeg så spelet, og ville gjerne dra det i en litt annen retning. Fru Guri av Edøy er en fantastisk historie, men jeg følte at publikum burde få bli bedre kjent med karakterene. Så jeg sendte en mail til Laila (Skaret) og spurte om hun ville ha innspill. Og at hun egentlig kunne se på det som en jobbsøknad. Det var allerede en regissør klar for 2017, men så i 2018 fikk jeg jobben.

 

Hva tenker du karakterenes særegenhet, hvor viktig er de for spelet?

Kjempeviktig. Det er så mye kjærlighet og historie som ligger i karakterene, og det er viktig at vi som publikum forstår hvorfor de er som de er. For det handler om å skjønne hvorfor de gjør det de gjør og hvorfor de føler det de gjør for hverandre. Og vi må kunne både le og gråte med dem, for det handler jo om livet og det å være menneske.

Fru Guri har levd et langt liv og opplevd mye. Hva er det som har gjort henne til det menneske hun er? Hun som er så klok og omsorgsfull, hvorfor favoriserer hun Halvar av barna, og hvorfor tillater hun Tore å være en tulling på tunet? Noe må jo ligge bak.

Så har vi Ingeborg. Hva gjør barnløsheten med henne? Og det at Sverre, mannen hennes, ikke står opp for henne? Hun skal liksom være ny husfrue på gården, men slipper ikke til. Alle vet jo at det er Fru Guri som er den egentlige sjefen. Dette gir en veldig interessant spenning mellom Fru Guri og Ingeborg.

Lille Gjertrud opplever at moren dør, men at ingen vil snakke med henne om hvorfor det skjedde. Det ties i hjel. Hva gjør dette med et barn?

Alle disse relasjonene og følelsene jobber vi med hele tiden i stykket, uten at det blir sagt eksplisitt, men ligger som bakgrunn til historien som fortelles.

Karoline under prøvene til Fru Guri av Edøy 2018

 

Hva er den mest spennende relasjonen i spelet for deg?

Relasjonene mellom Guri, Ingeborg og Gjertrud er veldig interessant. Jeg håper å få løftet det enda mer frem i år. Det øyeblikket når Gjertrud til slutt sier “Mor”. Det Ingeborg har ventet så lenge på det, og så får hun den annerkjennelsen. Det er heftig shit! Reisen det er å finne tilgivelse og sin plass, den er interessant.

Så er det Guris relasjon til troen. Hun har ofret mye for Gud gjennom livet, og så mister hun troen sin mot slutten. Men så kommer Ingeborg og redder troen for henne, og den gjenforeningen er helt fantastisk.

Hvorfor tror du Fru Guri av Edøy fortsatt ser å relevant i dag?

Det handler om tro og tvil. Det å slippe hverandre inn, gi hverandre plass og respekt. Dette er evige temaer for oss mennesker. Så kan man jo kjøre på med hester og sverd, men det er jo bare det ytre. Det handler om menneskene. Og så er det jo kvinnehistoriene som står frem sterkest.

Hva har du lyst til å gjøre annerledes i år?

Jeg har ikke lyst til å gjøre så mye annerledes, men heller forsterke det vi fikk til i fjor. Og så ønsker jeg en tydeligere overgang der barna er blitt voksne. Vi en også noen nye skuespillere i år som kommer med sine erfaringer og tanker, og det vil jo så klart påvirke stykket. Det er ikke noe konkret behov for store endringer, men jeg kommer tilbake med det ønsket om å forvalte dette fine stykket godt. Så vil det nok også i år bli mye musikk, humor og tårer.

Og til slutt: hva er det beste minnet du har fra 2018?

Det er så mange minner. Jeg husker at jeg kom på første dagen, og det var strålende sol. Jeg sto i amfiet og så utover. Backstage var stranda og tustnafjellene, og jeg tenkte at dette er magisk! Dette er arbeidsplassen min!

Karoline og Peggy etter premieren i 2018.