Hovedroller 2017

Utespelet ”Fru Guri av Edøy” holder et høyt kunstnerisk nivå, med et tett samarbeid mellom profesjonelle og amatører. En oppsetning med bortimot hundre aktører i et lite samfunn med 2 000 innbyggere krever sitt, og de fleste på Smøla kan fortelle at de har båret, sydd, løftet, solgt billetter, vært statist, kommet med ideer og sett oppsetningen mange ganger.

Under finner du hovedaktørene i årets oppsetning og i menyen til venstre finner du den komplette listen over alle som deltar i årets Guri-oppsetning. Finner du noen du kjenner? Sjansen er nok stor for det ...

Hovedroller

Nina WoxholtFru Guri av Edøy - Nina Woxholtt

Utdannet fra Statens Teaterhøgskole og har siden 1990 vært ansatt ved Det Norske Teatret. Fikk der sitt gjennombrudd i Bentein Baardsons oppsetning av Antigone av Sofokles, og hadde deretter suksess i rollen som Pippi Langstrømpe. I 1993 gjestet hun Teatret Vårt i Molde som Solveig i Peer Gynt. Hun har også hatt gjennomgående roller i TV-seriene Vestavind (1994-95) og Fox Grønland (2001-2002).

Erik HivjuSolve Skald - Erik Hivju

Debuterte på Nationaltheatret i 1968, og har siden den gang tolket nær 80 roller ved teatret. Han har også gjestespilt på andre norske scener og dessuten medvirket i en rekke film- og fjersynsproduksjoner. Den eminente skuespilleren er hedret med flere priser, blant andre Stiklestadprisen, Nationaltheatrets vennestipend og Amandaprisen.

aneIngeborg - Ane Ulimoen Øverli

Hun har sin skuespillerutdannelse fra Nord Universitetet i Nord-Trøndelag. Allerede før hun hadde fullført sin utdanning fikk hun rollen som kongens mor Inga i den norske storsatsingen Birkebeinerne som hadde filmpremiere i fjor.

Torgeir-Reiten1Sverre - Torgeir Reiten

Torgeir kjenner Fru Guri godt. På 90-tallet ble sunndalingen henta til Smøla for å spille ungdommen Sigvart. Gutten har vokst og blitt en mann med både skuespillerutdanning og skuespillererfaring. Gjennom mange år har han spilt i Lady Arbuthnott på Sunndalen. Men han har også spilt store roller i stykker som Kristian Lavransdatter og Les Miserables. Noen har kanskje observert ham i Hotel Cæsar? Torgeir er henta inn i rollen som Sverre. Han spiller Guris sønn, Gjertrud`s far og Ingeborgs husbond.

Tore GransTore - Tore Granås

Skuespiller fra Verdal som har erfaring både fra institusjonsteatre og uavhengige produksjoner. Har medvirket både i Ronja Røverdatter og Romeo og Julie på Det Norske Teatret og blant annet Sancthansnatten, Rødhette og Ulven og Juvikfolke på Nord-Trøndelag Teater.

Odd-Arne-Halaas1Biskop Øystein Erlendson - Odd Arne Halaas

Odd Arne er fra Eide og kommer inn i forestillingen som en myndig og mektig biskop fra Nidaros. Med dansk aksent og kraftig røst setter han en støkk både i aktører og publikum. Odd Arne er Nordmørsartist og har spilt i ulike forestillinger der han hovedsaklig har hatt humorisktiske roller. Han er kjent i regionen som en «arti`kar» med trekkspill og gode historier. Han er ingen småkar og har vært innom både Oslo Nye teater som bør Børson, og deltatt i Donna Bacalao.

Prest Eirik - Ole Jonny Bjerkestrand

For femte året på rad reiser Ole Jonny Bjerkestrand fra Averøya til Smøla for å fylle våre geistlige roller. Ole Jonny er til daglig taxisjåfør, men er en ivrig sanger og amatørteaterskuespiller. Han er fast deltaker i operaen i Kristiansund,  i kor og teater både på Averøya og i byen.

Sigrid-Alns1Gjertrud - Sigrid Alnæs

Debuterte i fjor i rollen som Gjertrud. Kristiansunds-jente som er godt kjent med Gurispelet i kraft av at hun har bekledd mindre roller i spelet før. Har studert ett år ved Nordiska Teaterhøgskolan i Sverige og gått på Drama-linjen på høgskolen i Bergen. Spilte i Før Søndagen for studentteateret Immaturus høsten 2015.

Mali-Skar1Inga - Mali Skar

Spiller Inga for andre gang. Har vært med i mindre barneroller i Gurispelet tidligere. Mali er fra Aure og ble ferdig med vgs i Hemne denne våren. Har deltatt i lokale skuespill på Vihals og vært med i oppsetninger på skolen. Er en kultur-entusiast som bruker mye av fritiden sin sammen med venner, og da gjerne på en teater-forestilling! 


Halvard - Mathias Melsæter Rydjord

Mathias kommer fra Kleive i Møre og Romsdal. Han er utdannet fra Teaterhøgskolen Nord universitet i Nord-Trøndelag Har blant annet portrettert den norske diplomaten Frode Nilsen i stykket «Ambassadøren» og den lille prinsen i «Den Lille Prinsen» av Antoine de Saint-Exupéry hos Barneteatret Vårt i Ålesund. Er bosatt i Verdal hvor han driver Lyng Kulturgård sammen med sin samboer, Helga Haga.

 

Anders-Olai1Sigvart - Anders Olai Neerland Kruse

Unggutten fra Smøla bor nå i Kristiansund, der han går på Musikklinja på Atlanten videregående skole. Dette er femte året han er med på Gurispelet. Han har tidligere hatt mindre statistroller, og ved en anledning vært med som hornblåser. Gutten er også barnebarnet til manusforfatter Peggy Kruse, og ble derfor tidlig introdusert for Fru Guri av Edøy.

 

Gjertrud, barn - Johanne Soleim

 

Inga, barn - Thea Foss Strømme

Thea Amalie er 10 år og går på Nordsmøla skole. Hun elsker dans,skuespill, være med venner og være i fjøset. Favorittmaten er spagetti  servert av bestefar og biffen til pappa.

Halvard, barn - John Peder Kruse

En glad gutt på 11 år som bor på Råket, vest på Smøla. På fritiden spiller han gitar, tar et slag golf og henger med kompiser. I år som i fjor får han oppfylt sitt store ønske om å spille i Fru Guri, spelet som bestemor har forfattet!

Sigvart, barn - Vegard Roksvåg Baadnes

 

 

Bak kulissene

Arnulf-Haga1Regi - Arnulf Haga

I januar 2017 ble Arnulf Haga tildelt hedersbevisningen «Ridder av 1. klasse av St Olavs orden» for sin innsats som sceneinstruktør. Arnulf er fra Verdal og har drevet med teater og teaterinstruksjon i hele sitt liv. Hans merittliste er lang og innholdsrik. Bl.a. har han vært instruktør for spelet om Heilag Olav i hele 12 år. Arnulf er levende opptatt av kulturlivet rundt seg og i vinter satte han opp forestillingen «Levva livet» med musikken til Åge Aleksandersen. Arnulf regisserer Fru Guri av Edøy for andre gang.

Manus - Peggy Kristine Kruse

Peggy er forfatteren til den gripende teksten til ”Fru Guri av Edøy”. Spelet ble skrevet til Edøykirkas 800-års jubileum i 1990. Peggy Kruse er kjent for sitt samfunnsengasjement og er aktiv innen både kirke- og bedehusarbeid, foreningsarbeid og teater- og museumsarbeid.

Musikk - Asgeir Gjøstøl

Asgeir Gjøstøl er utdannet musiker og lærer. Han er født, oppvokst og bosatt på Smøla. Han var kollega med Peggy Kruse den tida hun skrev Fru Guri. Han fattet interesse for prosjektet. Gjennom et godt samarbeid ble Gurimusikken til. Asgeir har vært leder for det musikalske helt siden starten i 1990.

Eva Peggy StensnesSangtekster - Eva Peggy Stensønes

Eva Peggy Stensønes er lærer av yrke. Det mest av livet har hun bodd utenfor Smøla, men har alltid vært smølaværing. Da spelet om Fru Guri ble skapt, trådde Eva til og lagde tekstene som skulle synges. Hun har erfaring med det håndverket gjennom en musikalsk karriere som har vært med henne hele livet.

Kostymer - Irene Anita Holsether

Vår kostymeansvarlige Irene Anita Holsether kommer fra Vestnes og jobber til daglig på Hjelset. Fem somre har hun tatt jobben som kostymeansvarlig for Fru Guri av Edøy. Sammen med ulike regissører og godt hjulpet av flittige syere, har hun bygd opp et kostymeutvalg vi er stolte av. Kostymene i Fru Guri av Edøy har fargekoder som er med på å understreke tilhørigheten til de ulike rollefigurene.

Fru Guris familie og hennes gardsfolk er kledd i blåtoner av ulik slag

Folket på Kuli har grønn som gjennomgangsfarge

Når Ingeborg kommer over fjorden med sin familie fra Soleim, så er fargetonen orange. De hun har med seg av tjenerskap har også samme fargekoden.

Fra Kyrhaug, der Ivar Bonde holder til, kommer den gule fargen inn. Inga og hennes følge er kledd i et mer fattigslig fargespekter. Kostymene understreker også deres rang.

Solve Skald og presteskapet tilhører ingen gruppe og er følgelig ikke satt i egne kategorier.

Orkester

Årets orkester sammensatt av disse flotte musikerne

Bandleder/Tangent - Rune Tylden

Rune Tylden, født 1978, jobbar i dag som musiker med base i Kristiansund der han mellom anna gjer jobbar som organist og repetitør. Rune har gjennom sitt virke jobbet med flere artister og grupper i Norge i ulike sjangrer, som f.eks. Helene Bøksle, Terje Rypdal, Ole Edvard Antonsen, Andreas Ljones, Unni Boksasp, Ingebjørg Bratland, m.fl. Rune har særlig markert seg som improvisatør, arrangør og komponist og deltatt på en rekke konserter i inn- og utland.

Trommer/Perkusjon - Simon Kongshaug

Horn - Eric Dullaert

Fiolin/bratsj - Odd Sonntag

Trombone - Frode Varnes