Hovedroller 2017

Utespelet ”Fru Guri av Edøy” holder et høyt kunstnerisk nivå, med et tett samarbeid mellom profesjonelle og amatører. En oppsetning med bortimot hundre aktører i et lite samfunn med 2 000 innbyggere krever sitt, og de fleste på Smøla kan fortelle at de har båret, sydd, løftet, solgt billetter, vært statist, kommet med ideer og sett oppsetningen mange ganger.

Under finner du hovedaktørene i årets oppsetning og i menyen til venstre finner du den komplette listen over alle som deltar i årets Guri-oppsetning. Finner du noen du kjenner? Sjansen er nok stor for det ...

Hovedroller

Nina WoxholtFru Guri av Edøy - Nina Woxholtt

Utdannet fra Statens Teaterhøgskole og har siden1990 vært ansatt ved Det Norske Teatret. Fikk der sitt gjennombrudd i Bentein Baardsons oppsetning av Antigone av Sofokles, og hadde deretter suksess i rollen som Pippi Langstrømpe. I 1993 gjestet hun Teatret Vårt i Molde som Solveig i Peer Gynt. Hun har også hatt gjennomgående roller i TV-seriene Vestavind (1994-95) og Fox Grønland (2001-2002). Ble i 2003 tildelt Gullruten i kategorien "beste tv-skuespiller" for sin rolle som Cecilie Melvold i Fox Grønland. Som filmskuespiller debuterte hun i 1995, før hun tre år senere fikk en større rolle i filmatiseringen av Anne-Cath Vestlys Ole Aleksander Filibom-bom-bom i 1998.

Erik HivjuSolve Skald - Erik Hivju

Debuterte på Nationaltheatret i 1968, og har siden den gang tolket nær 80 roller ved teatret. Han har også gjestespilt på andre norske scener og dessuten medvirket i en rekke film- og fjersynsproduksjoner. Den eminente skuespilleren er hedret med flere priser, blant andre Stiklestadprisen, Nationaltheatrets vennestipend og Amandaprisen.

Ane Ulimoen verliIngeborg - Ane Ulimoen Øverli

Hun har sin skuespillerutdannelse fra Nord Universitetet i Nord-Trøndelag. Allerede før hun hadde fullført sin utdanning fikk hun rollen som kongens mor Inga i den norske storsatsingen Birkebeinerne som hadde filmpremiere i fjor.

Torgeir-Reiten1Sverre - Torgeir Reiten

Sunndalingen ble nesten ferdigutdannet sykepleier, før sykepleien ble byttet ut med Teaterhøgskolen. Har vært aktiv som musiker i forskjellige band fra 13års-alderen, først og fremst som sanger. Hans første rolle som profesjonell skuespiller var som Ulv Haldorssøn i Trøndelag Teaters oppsetning av Kristin Lavransdatter i 2005. Siden har han sunget og spilt rollen som Marius i Les Miserables, vært inspisient i kabareten Taube og medvirket i både Ingen nordmenn savnet, Et juleeventyr og Den siste viking. I senere år har han hatt to forskjellige roller i TV-serien Hotell Cæsar.

Tore GransTore - Tore Granås

Selvlært skuespiller fra Verdal som har erfaring både fra institusjonsteatre og uavhengige produksjoner. Har medvirket både i Ronja Røverdatter og Romeo og Julie på Det Norske Teatret og blant annet Sancthansnatten, Rødhette og Ulven og Juvikfolke på Nord-Trøndelag Teater.

Odd-Arne-Halaas1Biskop Øystein Erlendson - Odd Arne Halaas

Odd Arne er opprinnelig fra Eide og vi har hatt besøk av ham på Guritunet tidligere, da i en mer humoristisk rolle som Tull-Thomas i folkekomedien Amerikaklokkå. Odd Arne er imidlertid godt kjent for sine mange og svært varierte opptredener innen kulturlivet. Odd-Arne har bl.a. erfaring fra Donna Bacalao i Kristiansund og flere oppsetninger i Lyngstad ungdomsteater, deriblant Bør Børson som også ble oppført på Oslo Nye Teater.

Prest Eirik - Ole Jonny Bjerkestrand

For femte året på rad reiser Ole Jonny Bjerkestrand fra Averøya til Smøla for å fylle våre geistlige roller. Ole Jonny er til daglig bussjåfør, men er en ivrig sanger og amatørteaterskuespiller. Han er fast deltaker i operaen i Kristiansund,  i kor og teater både på Averøya og i byen.

Sigrid-Alns1Gjertrud - Sigrid Alnæs

Debuterte i fjor i rollen som Gjertrud. Kristiansunds-jente som er godt kjent med Gurispelet i kraft av at hun har bekledd mindre roller i spelet før. Har studert ett år ved Nordiska Teaterhøgskolan i Sverige og gått på Drama-linjen på høgskolen i Bergen. Spilte i Før Søndagen for studentteateret Immaturus høsten 2015. Starter til høsten opp på Teaterhøgskolen i Verdalen.

Mali-Skar1Inga - Mali Skar

Spiller Inga for andre gang. Har vært med i mindre barneroller i Gurispelet tidligere. Mali er fra Aure og studerer ved KVT i Trondheim. Har deltatt i lokale skuespill på Vihals og vært med i oppsetninger på skolen. Er en kultur-entusiast som bruker mye av fritiden sin sammen med venner, og da gjerne på en teater-forestilling! 

Julian1Halvard - Julian Buckholm Taknæs

Kristiansundsgutten fyller 20 år i sommer. Har fullført tre år på musikklinjen på Atlanten videregående skole. Spiller klassisk gitar og var en del av Scenario Musikkteaterskole i 7 år. I 2015 og 2016 hadde unggutten en rolle i spelet "Amerikaklokka".

 

Anders-Olai1Sigvart - Anders Olai Neerland Kruse

Unggutten fra Smøla bor nå i Kristiansund, der han går på Musikklinja på Atlanten videregående skole. Dette er femte året han er med på Gurispelet. Han har tidligere hatt mindre statistroller, og ved en anledning vært med som hornblåser. Gutten er også barnebarnet til manusforfatter Peggy Kruse, og ble derfor tidlig introdusert for Fru Guri av Edøy.

 

Gjertrud, barn - Johanne Soleim

 

Inga, barn - Thea Foss Strømme

Thea Amalie er 10 år og går på Nordsmøla skole. Hun elsker dans,skuespill, være med venner og være i fjøset. Favorittmaten er spagetti  servert av bestefar og biffen til pappa.

Halvard, barn - John Peder Kruse

En glad gutt på 11 år som bor på Råket, vest på Smøla. På fritiden spiller han gitar, tar et slag golf og henger med kompiser. I år som i fjor får han oppfylt sitt store ønske om å spille i Fru Guri, spelet som bestemor har forfattet!

Sigvart, barn - Vegard Roksvåg Baadnes

 

 

Bak kulissene

Arnulf-Haga1Regi - Arnulf Haga

Arnulf Haga er regissør og teatermann fra Verdal. Han har vært ansatt som regiassistent og instruktør ved Oslo Nye Teater og siden 1983 jobbet ved Nord-Trøndelag Teater, hvor han også var leder i perioden 1988–1996. Som regissør har han blant annet regissert Spelet om Heilag Olav 12 ganger i perioden 1988-2006. I 2007 fikk han Nord-Trøndelag fylkes kulturpris for sin innsats med å styrke samarbeidet mellom amatører og profesjonelle i teatermiljøet i fylket.

Manus - Peggy Kristine Kruse

Peggy er forfatteren til den gripende teksten til ”Fru Guri av Edøy”. Spelet ble skrevet til Edøykirkas 800-års jubileum i 1990. Peggy Kruse er kjent for sitt samfunnsengasjement og er aktiv innen både kirke- og bedehusarbeid, foreningsarbeid og teater- og museumsarbeid.

Musikk - Asgeir Gjøstøl

Asgeir Gjøstøl er utdannet musiker og lærer. Han er født, oppvokst og bosatt på Smøla. Han var kollega med Peggy Kruse den tida hun skrev Fru Guri. Han fattet interesse for prosjektet. Gjennom et godt samarbeid ble Gurimusikken til. Asgeir har vært leder for det musikalske helt siden starten i 1990.

Eva Peggy StensnesSangtekster - Eva Peggy Stensønes

Eva Peggy Stensønes er lærer av yrke. Det mest av livet har hun bodd utenfor Smøla, men har alltid vært smølaværing. Da spelet om Fru Guri ble skapt, trådde Eva til og lagde tekstene som skulle synges. Hun har erfaring med det håndverket gjennom en musikalsk karriere som har vært med henne hele livet.