Ny Fru Guri og ny skald 2017

Pressemelding:

«Fru Guri av Edøy» ser fram mot nok en spennende sommer

Nina Woxholtt blir Fru Guri og Erik Hivju blir ny Solve Skald

Torsdag 13. juli er det klart for ny premiereforestilling på Norges varmeste utespel, «Fru Guri av Edøy». Fjorårets oppsetning ble en stor suksess, både kunstnerisk og publikumsmessig, med fire fullsatte forestillinger. Men man hviler ikke på laurbæra på Smøla. Arbeidet med sommerens forestilling har vært i gang siden august, og nå begynner puslespillbitene å falle på plass. Regissør Arnulf Haga er med oss også i år, og verdalingen ser fram til å jobbe nok en sommer på Guritunet, og bidra til å utvikle «Fru Guri av Edøy» videre, sier produksjonsleder Laila Skaret. Nylig ble det også kjent at HM Kongen har utnevnt Haga til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk teater. Ordenen vil bli utdelt på Stiklestad, der Haga har lagt ned en enorm innsats som instruktør i «Spelet om Heilag Olav» gjennom mange år.

Skaret kan også fortelle at produksjonskomiteen har mange nye skuespillere på plass til sommerens forestilling. Blant annet takker Helge Jordal for seg etter flere års innsats som Solve Skald. Hildegunn Eggen, som spilte Fru Guri i 2016, returnerer heller ikke til Guritunet i 2017. – Vi får møte en helt ny Fru Guri, og også Solve Skald er ny i år. I disse to rollene møter vi Nina Woxholtt og Erik Hivju i sommer - noe vi gleder oss veldig til. Dette er to meget erfarne skuespillere, og vi tror de to vil tilføre Gurispelet ytterligere kvaliteter. Nina Woxholtt (50) har vært ansatt ved Det norske teatret i Oslo siden 1990, og debuterte som Mary Warren i Arthur Millers «Heksejakt». Hun fikk sitt store gjennombrudd som hovedrolleinnehaver i Bentein Baardsons oppsetning av Antigone av Sofokles, og suksessen fortsatte som Pippi Langstrømpe. I 1993 gjestet hun Teatret Vårt i Molde som Solveig i Peer Gynt, mens hun var Den Grønnkledte i TV-versjonen samme år. Hun fortsatte i TV, og året etter fikk hun en rolle i den populære norske dramaserien Vestavind. Woxholtt ble i 2003 tildelt Gullruten, i kategorien «Beste TV-skuespiller», for sin rolle som Cecilie Melvold i Fox Grønland. I 2009 fikk hun sin største TV-rolle, i oppfølgeren til Mot i brøstet og Karl & Co; Karl III, hvor hun spiller Karl Reveruds kone Agnes.

– Dette er et spennende valg, og vi gleder oss virkelig til å se Woxholtt som Fru Guri.

Erik Hivju (69), som skal spille Solve Skald, er en av landets mest erfarne skuespillere. Hivju, også er far til den etterhvert svært berømte Kristoffer - kjent fra Game of Thrones, debuterte på Nationaltheatret i 1968. Siden den gang har han tolket nær 90 roller ved teatret. Han har også gjestespilt på andre norske scener og dessuten medvirket i en rekke film- og fjernsynsproduksjoner. Han er hedret med flere priser, blant andre Stiklestadprisen, Nationaltheatrets vennestipend og Amandaprisen.

– Vi kan ikke legge skjul på at vi er svært godt fornøyd med å ha fått Hivju med oss på laget, sier Laila Skaret, som legger til at billetter til årets fire forestillinger nå er i salg. – Vi har stor tro på at også årets «Fru Guri av Edøy» blir en opplevelse du ikke vil gå glipp av, sier en entusiastisk produksjonsleder. Det jobbes iherdig videre med å få alle detaljer på plass. For det er et stort apparat som er i sving når Smøla setter opp utespel. – Nå gleder vi oss bare til juli og Norges varmeste utespel, og det håper vi også publikum gjør.

Nina WoxholtErik Hivju