Fru Guri av Edøy har samlet folk fra Smøla og verden i flere år. Lotte Skram tok en prat med tre av de som har vært på tunet opp gjennom årene: Ann Karin Wean Jota, Anders Olai Neerland Kruse og Elias Aandahl Knutsen. Bilder av Wigdis Wollan.

Tilbakeblikk med Fru Guri av Lotte Skram

Skulle bare bli med 1 år

Det finnes vel knapt en familie på Smøla, der ingen har vært engasjert i Norges varmeste utespelet, Fru Guri Edøy. Alt fra hovedrollene, til alle de frivillige som stiller opp år etter år. For ikke å glemme alle amatørskuespillerne som har vært med og gjort det mulig å gjennomføre Fru Guri, gjennom hele 25 år! 

Om du så må fly

Tre tidligere aktører fra Smøla har i “nyere tid” vært med på spelet i flere år. En av de er Anders Olai Neerland Kruse, som har fått prøvd seg som både gardskar og voksen-Sigvart i 2017. Det var en sommer han i 9-årsalderen så stykket, og deretter bestemte seg for å bli med til neste år. Å være barnebarn til forfatteren av spelet, Peggy Kruse, kan nok også ha hatt en viss innvirkning. Alt i alt ble det en periode på hele 6 år i Gurifamilien. Det at Anders har sett spelet ganske mange ganger, og omtrent kan resitere manuset sammen med forestillingen gjorde opp for at han var amatørskuespiller.

«Ville du anbefalt folk å sett Fru Guri?» – Absolutt! Om du så må fly hit for å få sett det, virkelig! Fordi det er en helt utrolig hjertevarm forestilling. Det handler jo om noe av det å bare være et menneske. Noe man burde få med seg hvert år, for å få se hvordan de forskjellige skuespillerne og regissørene utrykker seg, forteller han meget engasjert. Valget med å være med i år er nok ikke helt fastsatt enda, så kanskje dukker han opp på tunet igjen denne sommeren.

 – Ta med serviettene og kom!

Anne Karin Wean Jota ble med for første gang i 2016, og har spilt både vaskedame Svanhild og rollen som moren til Ingeborg fra Solheim. Det var nok ikke planlagt, men det ble tre år på rad. Det er sånn; de som bestemmer seg for å blir med ett år, dukker ofte opp for en runde til eller flere. – Det gjorde vondt i hjertet å si at jeg ikke kunne bli med i år, forteller hun. I år står arbeid framfor Gurispelet, selv om lysten til å bli med likevel sitter langt inne.  «Hva er den største opplevelsen du sitter igjen med fra Fru Guri?» – Det er nok fra det siste året, fra 2018. Spesielt sangen til Sverre og Tore synes jeg var så vakkert, det kom mer sang inn i spelet. Men bare det å få være med på Fru Guri av Edøy og å kjenne på det samholdet vi hadde der, er en opplevelse i seg selv og virkelig kjempefint. Ta med serviettene og kom! sier hun.

 Vokste ut av kostymet

En annen som også kjenner «Sigvart-rollen» godt, er Elias Aandahl Knutsen. Som 10-åring prøvde han seg som hovedrollen Sigvart som barn, den spilte han i tre år, til han hadde vokst ut av kostymet. «Hvorfor ble du med på Fru Guri?» – Det var det nok flere grunner til. Den sommeren jeg var med første gang var det ikke så mye å gjøre, så jeg ville finne på noe. Onkelen min var med og spilte hovedrolle som Hallvard voksen, jeg fikk lyst til å bli med han. Det var nok grunnen til at jeg i det hele tatt ble med, men samtidig innså jeg at dette var noe jeg likte godt å gjøre. Jeg likte å spille framfor så mange folk, det var artig! Forteller han. – Anbefaler absolutt folk å se på, unge og gamle. Det er en forestilling som har – alt.

Å være en del av Gurifamilien bringer med seg mange gode opplevelser og erfaringer videre i livet. Alle som er en del av utespelet fra rundt om i landet og her på Smøla venter på sommeren, for at det hele skal sparkes i gang!