Fra Turboneger til Guritunet

Hans-Erik Dyvik Husby er best kjent som frontfiguren Hank von Helvete i rockebandet Turboneger. Nå gleder han seg til å være Solve Skald i Fru Guri av Edøy.

–         Det var skikkelig stas å bli spurt om å gjøre rollen som Solve Skald, synes Hans-Erik Dyvik Husby.

Ikke minst fordi han har sterke aner på Nordmøre, med ei mor fra Kristiansund og ei tante som fortsatt bor der. Hans bror, komponisten Kaare Dyvik Husby er født i Nordmørsbyen.

–         Og i oppveksten var jeg faktisk på Smøla også, forteller han, og bekrefter at han var positiv straks han ble spurt.

45-åringen var lenge kjent for storstilte opptredener sammen med den populære gruppen Turboneger over hele Europa, ofte med bar overkropp og teatralsk ansiktssminke. Det teatralske fikk en helt ny dimensjon da han fikk hovedrollen som Jesus Kristus i musikalen Jesus Christ Superstar på Det Norske Teater. Teateret fikk publikumsrekord og snudde fra underskudd til overskudd med denne forestillingen, som gikk for fulle hus fra september 2009 og ut januar 2010.

Dyvik Husby har allerede hatt et møte med regissøren om rollen på Guritunet. En musikalsk tilnærming til skaldens tekst, i et samarbeid med Guri-komponist Asgeir Gjøstøl, er en mulighet man har i tankene.

–         Dette blir spennende! Vi er glade for at Hans-Erik sa ja til å komme hit. Han er en spennende fyr, med en helt annen bakgrunn enn de som har hatt rollen tidligere. Og så er det flott at så å si alle de viktigste rollene er bekledt allerede i januar, understreker Laila Skaret i Fru Guri-organisasjonen.

I 2010 spilte Hans-Erik Dyvik Husby hovedrollen i filmen «Cornelis», om komponisten, tekstforfatteren og visesangeren Cornelis Vreeswijk. Han spilte også inn albumet «I ljuset av Cornelis» sammen med Jack Vreeswijk, sønn av Cornelis, og de to turnerte i Skandinavia sammen.

Sammen med Maria Solheim har han gitt ut singelen «Rom for alle» til inntekt for Kirkens Bymisjon. Den lå på toppen av VG-lista i fire uker og solgte til dobbel platina. Hans-Erik Dyvik Husby har også sunget duett med Carola Häggkvist på hennes juleplate. Høsten 2011 var han dommer i «Idol Norge», og i 2013 deltok han i Melodi Grand Prix med sangen «No one».

Hans-Erik Dyvik Husby har også en kjent fortid som stoffavhengig. Det var sammenbruddet hans på grunn av kokainpsykose under en turné i Italia som gjorde at Turboneger ble oppløst for en tid i 1998. I 2002 kom de sammen igjen, men i 2010 trakk Husby seg som medlem av Turboneger. Året etter kom den første plata med hans nye band, «Doctor Midnight & The Mercy Cult».